"Kiekkojunnun isä löi tuomaria" rääkyivät tuoreet otsikot. Aikasmoisen käsittämätöntä!

Osittain vanhempien ylilyönnit urheilukentillä heijastelevat varmasti ympäröivän yhteiskunnan tilaa, mutta onko seura- ja lajitoiminnassa tehty jotain väärin ja mitä pitäisi tehdä toisin?

Jos joukkuelajeissa pelin mahdollistavia tahoja on kolme: pelaajat, tuomarit ja valmentajat, niin voisiko olla niin että pelille epäolennaisin taho eli vanhemmat jäisivät toiminnan ulkopuolelle. No ei, vanhempia takuulla tarvitaan moniin rooleihin, mutta ne eivät ole karjunta, kuristaminen ja kritisointi.

Monissa lajeissa on tosin myös niin, että vanhempia ei päästetä katsomaan harjoituksia. Sehän on selväkin, läsnäolo ja mahdollinen "neuvominen" voi viedä keskittymisen muualle ja vaikeuttaa valmentajan työtä, sillä pahimmillaan valmentajan ja vanhempien ohjeet eroavat toisistaan. Ja jos pelaajan halutaan oppia tekemään oikeita valintoja eri pelitilanteissa, niin ei voi olla oikein että isä tai äiti tekee valintoja lapsen puolesta kentän laidalta. SYÖTÄ! LAUO, EIPÄS KUN HARHAUTA.
OSKARI, PRKL OSKARII!!! Pehmeet touhuu...

Toinen asia on lapsen tai nuoren peliaikaan tai pelipaikkaan liittyvät valmentajien uhkailut ja painostamiset. Etenkin jääkiekossa lieveilmiö on paisunut mediatietojen mukaan jopa tappouhkaustasolle. Joukkuelajeissa vanhemmat tulisi ehdottomasti "kahlita" jokaisen vanhemman allekirjoittamilla pakollisilla pelisäännöillä toimimaan oikein, tämä on kaikkien mainittujen pelin mahdollistavien osapuolten etu. Mitä näiden pelisääntöjen tulisi sitten olla?

Tässä pientä 7Gearin listausta, jonka pohjalta voi koostaa oman seuran toimintaan ja arvoihin sopivat
pelisäännöt.

1. Ymmärrän, että tuomarit tuomaroi, en puutu vanhempana tuomaritoimintaan
2. Ymmärrän, että pelaajat pelaa ja valmentajat valmentaa, en puutu vanhempana pelaajien neuvomiseen ja ohjaamiseen harjoitus- ja ottelutilanteessa
3. Ymmärrän, että mahdolliset riitatilanteet aikuisten kanssa kahden kesken harjoitusten jälkeen.
4. Hyväksyn lasten yhdessä valmentajienn kanssa tekemät pelisäännöt
5. Olen yhdessä muiden aikuisten kanssa luomassa ilmapiiriä. jossa lapsi saa onnistua ja epäonnistua
6. Toimin omalta osaltani esimerkkinä lapsille
7. Ymmärrän, että  roolini on keskittyä kuljettamaan, kannustamaan, kustantamaan ja kunnioittamaan peliä (KKKK)
8. Opetan lapseni huolehtimaan harjoituksiin saapumisesta, hygieniasta, ravinnosta, läksyistä ja levosta

 

 

 Tärkeää on myös, että valmentajat sitoutuvat omiin lupauksiinsa esim. harjoittelun kausisuunnitelmasta ja peluuttaamisesta jne. Periaatteellisella tasolla jokaisella toiminnassa mukanaolevalla on ristiinlupaukset omasta käyttäytymisestään. Lupausten pohjalta riitatilanteiden käsittely on huomattavasti helpompaa ja epäselvyyksiltä jopa vältytään kokonaan. Vapaa-aika on niin kallista aikaa nykyään, että ei valmentajat, seuran toimihenkilöt tai vanhemmatkaan halua käyttää aikaa turhanpäiväisten asioiden selvittelyyn.