Yle teksti-TV:tä käyttää päivittäin 1,9 miljoonaa ihmistä, siis 1,9 miljoonaa. On helppo uskoa, että useilla luvussa on urheilutulokset ja -sarjataulukot. Sarjataulukoiden ja toimivan tulospalvelun merkitys on suuri myös urheiluseurakentän motivaattorina ja innostajana. Useat lajiliitot laiminlyövät silti tämän tärkeän asian osalta koko seurakentän ja jättävät yhden tärkeimmistä töistään eli tulospalvelun hoitamatta. Tulokset, sarjataulukot ja tilastot päivittyvät, jos päivittyvät uskomattoman hitaasti. Ja kuka jaksaa kaivaa päivittämättömiä tuloksia monien alasvetovalikkojen ja klikkauksien takaa?

Syytä laiminlyöntiin on hyvin vaikea löytää. Onko se pelkästään lajiliittojen viitsimättömyyttä vai tulisiko myös seurakentän alkaa kantamaan paremmin oma vastuu tässä asiassa (lue: paperiset pöytäkirjat toimitettaisiin ajoissa). Ehkä, mutta kyllä tulospalvelujärjestelmän pitäisi olla 2010-luvulla ja kaikkien tahojen tulisi ymmärtää sen arvo.

Tulospalvelu ja tilastointi voidaan leimata helposti liialliseksi kilpailun lisääjäksi, mutta sitä se ei ole. Maalien kirjaaminen tai sarjataulukkojen ja pistepörssien ylläpitäminen ei vie esimerkiksi NuoriSuomen toimintaperiaatteilta mitään pois. Päinvastoin, oikein toteutettuna tulospalvelu tuo monissa tapauksissa pilvinpimein lisää harrastajia ja se kai olisi kaikkien intressi. "Aloitin Taekwondon", lausahdus ei sinällään aktivoi kaveria mukaan uuteen harrastukseen, mutta "voitimme 4-2, tein kaksi maalia, johdetaan sarjaa" -lausahduksella on jo erilainen kaiku vähänkin pallopeleistä kiinnostuneen lapsen korvissa.

Kuka päivittäisi asiat 2010-luvulle

Nykyajan tekniikalla ei luulisi olevan vaikeaa koodata eri lajien tarpeisiin toimivaa suomalaista järjestelmää, jonka ylläpito ja kehitys tapahtuisi nimenomaan Suomessa. Tällä hetkellä monet lajiliitot maksavat kalliita lisenssimaksuja Englannista ja ties mistä käsin pyöritettävistä tulospalvelujärjestelmistä - kankeaa, toimimatonta ja hinta-laatuun suhteutettuna erittäin kallista.

Toimiva, reaaliaikainen tulospalvelu motivoisi kaikkia isiä, äitejä, valmentajia, joukkueenjohtajia, huoltajia ja ennen kaikkea lapsia ja nuoria. Älypuhelinten maailmassa turnausten ja sarjojen järjestäminen olisi kaikkien kannalta toimivampaa ja helpompaa. Kuvitelkaapa vaikka tilanne, missä seuran kotisivuilla pyörisi perinteinen news feed -tyyppinen listaus reaaliajassa poimien kohokohtia kaikista seuran otteluista. Kaikkiaan kätevää ja nopeaa seuratoimintaa pyörittäville sekä myös tuloksia etsiville ihmisille.

Lajiliitoilta toimiva järjestelmä veisi pois uskomattoman määrän turhaa fyysistä työtä, mutta myös turhautuneiden ihmisten turhia puheluita, kyselyitä, epätietoisuutta ja sähköposteja. Asiassa puhutaan jopa sadoista työtunneista. Toimihenkilöiden työresurssia voisi keskittää entistä paremmin. Yhteinen järjestelmä vaatisi urheilun lajiliittojen, Veikkauksen, uuden Valo ry:n ja huippukoodaajien yhteispeliä. Lopputuloksena voisi olla hieno ja toimiva tulospalvelujärjestelmä, joka omalta osaltaan liikuttaisi isoja suomalaisen liikunnan harrastajamassoja. Sekunnit, metrit, pisteet, maalit. Ne ratkaisevat, mutta ne myös lisäävät innostusta kaikilla liikunnan ja urheilun tasoilla.