Muistan erään seuratoimijan kertoneen, että heidän kausibudjetti on laadittu 2 500 katsojalle á 10e lippu eli 25 000e / peli. Kauden päätyttyä seura teki noin 300 000 euron tappiot ja kupit nurin. Kulupuolta ei voi laskea niin paljon metsään, että tuo tappio olisi selitettävissä sillä. Ja kulupuolen nyörejä voi kiriä aina kiinni, mikäli luvut viittaavat tuon luokan tappioon. Tappio on varmasti ylioptimistisen budjetin ja lipputulojen toteuman syytä. Todennäköisesti kolmentoista kotiottelun pääsylipputulojen lopputulema oli välillä 25-40% budjetoidusta.

Pääsylippu on yksi tärkeimmistä, helpoimmista ja säännöllisimmistä varainhankintakeinoista kaikessa urheiluseuratoiminnassa. Miksi Suomeen on syystä tahi toisesta rakentunut vahva ilmaislippuja, henkilökohtaisten kausikorttien kierrättämistä ja aidan raosta sisäänlivahtamista suosiva kulttuuri. Pitäähän pääsylippu ostaa aina, menet sitten oopperaan tai tivolilaitteeseen. Miksi urheilutapahtumaan pummilla meneminen on saanut hiljaisen hyväksynnän?

 

Jääkiekko kerää lipputuloja moniin muihin lajeihin verrattuna eri määrät. Lisätyllä henkilökunnalla, viivakoodilukijoilla ja lippupalvelumyynnillä ym. jääkiekko on kääntänyt tulovirran myös entisistä ilmaislipuista itselleen. Nykykilpailutilanne vaatii sen, että seura saa lipputulot kaikilta, ja näin seurat ovat myös jääkiekossa tehneet.

Mutta mikä neuvoksi muille lajeille. Voisi kuvitella, että jalkapallo ja pesäpallo ovat ulkoilmalajeina eniten ongelmissa asian kanssa. Taisi olla Palloliiton pj.  Erkki Alaja, joka jossain yhteydessä kertoi ihmetelleensä vanhaa rouvaa, joka osti jalkapallo-otteluun kaksi pääsylippua, miksi? "Tämä on helpoin tapa tukea hienoa urheiluseuraa", oli mummo todennut.

Auttaisiko "ostan aina jokaiseen ottelutapahtumaan kaksi pääsylippua tukeakseni hienoa urheiluseuraa"-kansanliike? Kasvaneilla lipputuloilla vanhat talkoolaisjärjestysmiehet, joiden ohi mennään milloin 90-luvun seuraverkkarissa, milloin kirjastokortilla voisi ainakin uudelleenohjata esim. mainosasennus- tai kahvinkeittohommiin. Ehkä lipputuloista riittäisi myös pankkimaksupäätteisiin ja nykyaikaisiin kulunvalvontajärjestelmiin ja koko järjestelmä voisi paremmin.

Mutta, joka tapauksessa: Osta pääsylippu - tue ja kunnioita helpommalla tavalla suomalaista urheilua