Kosken mukavasta peilistä, juuri siitä ison taimenen asentopaikasta tulee tuntuva tärppi. Jes, nyt kiinni on se kahen kilon taimen. 10-15 minuutin väsytyksen ja puolen kymmenen rullan tyhjennyksen jälkeen kalastaja huomaa rantavedessä lapin peruskokoa olevan 2kg jänkäkoiran...arrgg.

Lapissa monet vedet ovat todella haukirikkaita ja 1-3kg haukea nousee toisinaan köytenään. Puuttoman alueen ulkopuolisessa Lapissa vaeltaja törmääkin silloin tällöin puussa roikkuvaan hauen ruotoon. Näistä ilmestyksistä saa aina sen vaikutelman, että hauet eivät nauti kovin kovaa suosiota kalastajien piireissä. Eivätpä tietenkään, harmitus on selvä mikäli tähtäimessä on esimerkiksi taimen tai harjus. Mutta pitäisikö kalastajien siltikin päästää hauet takaisin ylläpitämään ja puhdistamaan kalakantaa niistä järvien ja suvantojen heikoimmista yksilöistä.

 

 

 

Hauki pitää valtakuntansa tasapainossa

Kertaalleen Ruotsin lapissa törmäsimme Torneälvenin latvoilla kalastajaan, joka osoitti suoranaista vihaa kaikille haukea minkin ja saukon ruuaksi rannoille nosteleville kalastajille. Hänen mukaansa hauet pitivät siikakannan kurissa, ja ravintoa riittää näin ollen riittävästi taimenille ja harjuksille. Tämä on helppo allekirjoittaa.

Myös tunturikalastaja Jani Jäppinen kirjoittaa tuoreessa Retkeilykalastus-kirjassaan hauen puolesta näin: "Monessa loistavassa harjusjärvessä on myös erinomainen haukikanta. Hauet pitävät järven harjuskannan kurissa syömällä pienimmät ja heikoimmat kalat, ja näin jäljelle jääneille jää enemmän ravintoa ja tilaa kasvaa".

Monissa tunturijärvissä, joista haukikanta puuttuu, on harjus vallannut alueet taimenelta ja harjuskanta on kääpiöitynyt 35-40cm kokoon. Ravintoa ei riitä kaikille ja heikkojen kalojen uhkana on myös kalaloiset, jotka kulkeutuvat lintujen mukana järveltä toiselle. Harmillisesti myöskään laajoja kalastusoikeuksia Lapissa nauttivat elinkeinonharjoittajat eivät verkota ko. järviä, eivätpä tietenkään. Kasvaakseen yhden kilon, iso hauki syö 30kg kalaa eli hyvä haukipopulaatio peittoaa verkotuksenkin voiman kalaston hoidossa.

Huomionarvoista on myös se seikka, että hauki kannibaali ja syö myös oman rotunsa edustajia. Sitä paitsi punertavalihainen lapin hauki on hyvän makuinen ja varsinkin koskihauet todellisia urheilukaloja. Täten tunturiin.fi ehdottaakin, että jätetään hauet hetkellisestä ärtymyksen tunteesta huolimatta elämään ja hoitamaan julmia, mutta tärkeitä kalastonhoitotehtäviään.