Erämessuilla Oulussa 14-17.5.2015

Pari viikkoa sitten saimme hyvän tarjouksen lähteä messuille Ouluun. Koska olemme pieni ja ketterä yritys, ja muutenkin nopeita liikkeissämme, emme antaneet kuuden päivän varoajan haitata. Tilasimme nopeasti hieman lisää tuotteita ja aloimme kehitellä jonkinlaista messuosastoa. Tommi rakenteli erähenkisen logokyltin harmaantuneesta laudasta ja hyllyjen virkaa ajavat puiset tikkaat. Petri keräsi kasaan tuoterepertuaaria, jota messuilla voitaisiin myydä.

Avajaisia edeltävänä päivänä Tommi ajeli, auto kattoa myöten täynnä, Kempeleeseen varastolle, josta lastattiin tuotteet ja loppu rekvisiitta pakettiautoon ja kärryyn. Pienen ruokatauon jälkeen lähdimme rakentamaan osastoa Ouluhalliin. Ilta meni osastoa kootessa ja moneen otteeseen tuli selväksi, että jos messuilla kävisi yhtään useammin, kannattaisi tavaroiden olla paremmin järjestyksessä ja osaston olla helpommin koottavissa. Yösaunan jälkeen vetäydyimme nukkumaan yhden aikaa yöllä. Aamulla lähdimme viimeistelemään osastoa ja varmistimme että korttimaksaminen onnistuisi iZettle maksupäätteellä.

Messut pyörähtivät käyntiin ryminällä. Porukkaa lappasi sisään tuhansittain, mutta jostain syystä kauppa ei alkanut käymään. Päätimme tehdä nopeita toimenpiteitä ja muuntaa osastoa niin, että asiakkaan ei tarvitse astua itse osastolle, vaan valikoima on nähtävissä ohi kävellessäkin. Toimenpide toimi ja ensimmäiset kaupat tehtiin välittömästi kun myyntipöytä oli siirretty. Ensimmäisenä päivänä onnistuimme myymään lettupannut loppuun ja myös pienet nuotiopannut kävivät vähiin, joten seuraavaksi päiväksi täytyi keksiä korvaavia tuotteita. Laajensimme valikoimamme myös scootteihin ja kokosimmepa mukaan myös yhden BMX pyörän. Scootit toivat osastollemme enemmän nuorisoa ja muutamat vanhemmat päättivätkin korvata markettiscootin kestävämmällä temppuiluscootilla. Myös perhokokoelmamme herättivät kiinnostusta ja moni nappasikin mukaansa edullisen rasian tai kaksi. Kuivasäkit olivat aivan oma lukunsa, tälläistä hittiä emme olisi niistä ikinä uskoneet tulevan, mutta edullinen hinta ja laadukas tuote näköjään käy kaupaksi kun asiakas pääsee näkemään tuotteen luonnossa.

Messut jatkuivat vilkkaina sunnuntaihin asti, lauantain ollessa ehdottomasti kiireisin. Messuilta saimme hyvää oppia siitä mitkä tuotteet kiinnostavat ja mukava oli myös pitkästä aikaa aktiivisesti myydä ja kertoa tuotteista. Verkkokauppaa pyörittäessä ostotapahtumaan ei juurikaan pääse vaikuttamaan, vaan ostaminen jää täysin asiakkaan omien ajatusten ja mielipiteiden varaan. Myöskään asiakkaiden kysymyksiä ei ruudun tällä puolella osaa aina arvata. Mielenkiintoista oli Heck-Pack kuljetustelinettä myydessä huomata, että suomalaiset ovat lainkuuliaista kansaa. Monen ensimmäinen kysymys oli: "Onko se laillinen?" jatkototeamus oli usein, että: "Mitäs jos se peittää rekisterikilven tai valot?" Olisi hauska kuulla olisivatko kysymykset samansuuntaisia keski-euroopassa, jossa tuote on jo tunnetumpi vai keskittyisivätkö kysymykset enemmän ominaisuuksiin. Mikäli kuorma tosiaan peittää kilven niin lakien mukaan lisäkilpi vaaditaan aivan kuten polkupyöränkuljetustelineidenkin kanssa. Lisäkilven saa tilattua täältä tai katsastusasemalta (hinta 9€). Mikäli kuorma peittää auton takavalot on verkkokaupassamme myynnissä vetokoukun sähköpistokkeeseen kytkettävät lisävalot. Heck-Pack kuljetusteline sai muutenkin paljon keskustelua aikaan. Saimme kuulla telineelle useita uusia käyttökohteita jotka eivät omaan mieleen koskaan olleetkaan tulleet. Moni oli myös kiinnostunut vetokoukkuun kytkettävästä vinssistä, jonka uusiksi käyttötarkoituksiksi keksittiin mm. venetrailerin vetäminen kaltevalta pinnalta tasaisemmalle alustalle sekä hirven vetäminen metsästä.

Erämessut saatiin päätökseen sunnuntaina klo 17 jonka jälkeen alkoi armoton purkaminen. Jälleen kerran kokemus näytti olevan valttia. Useammin messuilla käyneet olivat osanneet varautua rullakoilla ja pöydätkin olivat kevyitä taiteltavia malleja. Parin tunnin rypistyksen jälkeen tavarat olivat autossa ja kotimatka pääsi alkamaan. Kiitokset kaikille messuosastolla vierailleille ja nähdäänpä taas kun seuraavan kerran pakkaamme karavaanin ja suuntaamme messuille.

7gear store by Tunturiin.fi